Хімія на кухні

Досвідчені в хімії люди часто стають хорошими кулінарами. Адже вони знають про продукти те, чого не пишуть в кулінарних книгах: як ті реагують на різні сполуки, яким чином впливають на організм людини, та чи безпечні взагалі. Давайте придивимося до тих продуктів, які є на кухні у кожної людини. Можливо, у них виявиться щось... хімічне?
Сода, наприклад. На магазинних упаковках воліють писати саме цю назву, хоча в науковому світі цей елемент має іншу назву: гідрокарбонат натрію можна назвати хімією на кухні. Соду використовують не тільки в кулінарії, але також і в медицині – з її допомогою можна ефективно нейтралізувати опік шкіри, якщо його викликала кислота. Або ж знизити кислотність шлункового соку в людському організмі.
У кулінарії у соди  більш скромна місія: вона є як основним, так і додатковим розпушувачем для випічки (весь секрет у тому, що, якщо розчинену соду трохи підігріти, вона почне виділяти вуглекислий газ). Якщо ви використовуєте чисту соду, дуже важливо правильно дотримати всі пропорції: в ній міститься карбонат натрію, який залишає досить істотний смак.

Або ось – оцет. Цей інгрідієнт був відомий ще в глибоку давнину (є, наприклад, китайська гравюра, де Будда, Конфуцій і Лао-Цзи сидять разом перед бочкою оцту), хоча також має безпосереднє відношення до хімії. У цьому продукті міститься велика кількість оцтової кислоти, яка зазвичай виходить після мікробіологічного синтезу за участю оцтовокислих бактерій, які в свою чергу походять з харчової спиртовмісної сировини.
Зовні оцет виглядає, як прозора або слабо забарвлена рідина, наділена специфічним ароматом і кислим смаком. Сьогодні оцет може бути як натуральним, так і синтетичним. Відмінність між ними така: в натуральному присутній оцтова або інші харчові кислоти (яблучна, лимонна), ефіри, альдегіди, складні спирти. Все це в сумі дає неповторний аромат і букет оцту. Синтетичний ж оцет пахне виключно оцтовою кислотою – і нічим більше.
Кухонна сіль насправді називається хлоридом натрію, і в первісному вигляді являє собою кристали, які потім дроблять до різного стану.

Лимонна кислота цей інгрідієнт на кухні також являє собою кристалічну речовину білого кольору, і точно так же швидко розчиняється у воді (або етиловому спирті). Більше того: у лимонної кислоти є свої солі та ефіри, які називаються цитратами. Сьогодні лимонна кислота видобувається шляхом біосинтезу з цукристих речовин і цукру. А раніше використовувався лимонний сік і біомаса махорки. Цікаво відзначити, що лимонну кислоту використовують не тільки в кулінарії: вона знайшла своє застосування і в медицині, косметиці і навіть нафтової промисловості.
У давнину харчові барвники представляли собою соки рослин, плодів або квіток. Сьогодні все стало трохи складніше: знайти повний список барвників можна, звернувшись до списку харчових добавок Е100-Е-199.



Немає коментарів:

Дописати коментар